Svenska Seglarförbundet

Vi utvecklar seglare hela livet

Segling ska vara tillgänglig för alla
Vi vill göra segling tillgänglig för alla. Att fler oavsett bakgrund, erfarenhet eller förutsättningar ska få upptäcka idrotten segling och att kunna segla i våra föreningar hela livet med fokus på glädje och utveckling. Naturupplevelser, gemenskap, äventyr, frihet, eget ansvar och att samspela med väder och vind är några saker som segling kan ge dig oavsett nivå eller erfarenhet. Här hittar du några tips på aktiviteter som händer hos oss i sommar. Vi ses på havet!

Upplev Båtlivet naturhamn
Upplev Båtlivet naturhamn

Lär dig segla i sommar
I Svenska Seglarförbundets certifierade seglarskolor får du en kvalitetssäkrad kursplan, kunniga och inspirerande ledare och äventyr och minnen för livet. Kurser finns för barn, ungdom och vuxna.
Hitta en seglarskola nära dig med hjälp av vårt sökverktyg.

Bli en Optimist för havet
Plast i haven är ett av vår tids största miljöproblem. Våra hav fylls med 5 till 13 miljoner ton skräp varje år. En stor del av skräpet är plastförpackningar som använts en kort stund på land.
Projektet Optimist för havet vill stoppa tillförseln av plast till havet genom att sprida kunskap om problemet och engagera barn och vuxna i lösningarna. Det finns nämligen anledning att vara optimistisk för tillsammans kan vi göra skillnad och rädda haven från plast. Läs mer om Optimist för havet

Upplev Båtlivet naturhamn
Upplev Båtlivet naturhamn

Är du under 25 år och vill ha kul med segling?
SvenskaSeglarförbundet genomför i år en U25-satsning där vi stöttar tklubbar därungdomar vill skapa aktiviteter för ungdomar för att inspirera till att börjaeller fortsätta segla. Titta in och se vilka klubbar nära dig som kör kulungdomsaktiviteter och kontakta klubben direkt eller oss på SvenskaSeglarförbundet.
Klubbar med U25-projekt

Kunskap till sjöss ger trygghet
Vill du lära dig grunderna i navigation och sjömanskap? Eller känna dig säkrare på mer öppna vatten? Förarintyget och Kustskepparintyget utfärdas av Nämnden för båtlivsutbildning och utbildningen genomförs i samarbete med flera av våra klubbar.
Läs mer om våra utbildningar för seglare.

Upplev Båtlivet naturhamn
Upplev Båtlivet naturhamn

Segling för alla
Vill du uppleva friheten att glida ut på havet? Oavsett ålder, kön, fysiska förutsättningar eller tidigare erfarenhet så finns möjlighet för dig att prova segling och utvecklas som seglare i någon av våra 330 klubbar runt om i landet. Flera klubbar erbjuder inkluderande seglarskola.
Läs mer om våra seglarkurser

Segla genom gymnasiet
Vill du segla jolle, kitesurfa eller vindsurfa på skoltid under gymnasiet? Du har fyra fina möjligheter genom Svenska Seglarförbundets två riksidrottsgymnasier Motala SeglargymnasiumLerums seglargymnasium och de två regionala gymnasierna i Varberg (vindsurfing) och skånska Vellinge (kitefoil och windfoil).
Läs mer om segling och gymnasiestudier.

Upplev Båtlivet naturhamn

Lär dig kappseglingsregler på webben
Vill du testa på kappsegling? En bra början är att lära dig de grundläggande kappseglingsreglerna. Nu kan du enkelt gå Svenska Seglarförbundets webbkurs ”Grundkurs i kappseglingsregler” och sen göra det digitala regelprovet för att befästa dina kunskaper.
Läs mer och köp kursen

Upplev Båtlivet naturhamn

Vill du lära dig segla eller utvecklas som seglare?
Kontakta oss telefon 08-459 09 90, mail: ssf@ssf.se och följ oss på Facebook.
Seglarförbundets hemsida
Mätbrev SRS/ORCi

ORGANISATIONER SOM SAMLAR SVERIGES BÅTLIV