VÄLKOMMEN UT PÅ SJÖN!

UPPLEV BÅTLIVET är båtlivsorganisationernas nya satsning för att inspirera och informera om båtlivet. På denna sida kommer den som är nyfiken på, och vill prova på båtliv, få råd och tips. Här vill vi visa hur man lätt och smidigt kan ta del av de fantastiska möjligheterna till rekreation och äventyr som båtlivet har att bjuda. Den redan inbitna båtmänniskan kommer att hitta information och tips för att ytterligare utveckla sitt stora intresse. Sidan kommer kontinuerligt byggas på med ny information.

Upplev Båtlivet naturhamn
Upplev Båtlivet Familjesegling
Upplev Båtlivet daycruiser
Upplev Båtlivet utflykt

TIPS, RÅD & INSPIRATION

UPPLEV BÅTLIVET är guiden för dig som längtar ut på sjön - här hittar du allt som behövs för att ta steget och uppleva allt det fantastiska som båtlivet har att erbjuda. Se filmer, bilder, artiklar med tips och råd samt olika guider. Båtliv är enkelt, prisvärt och ger underbara upplevelser till gammal som ung. Ta steget du också!

GÅ TILL SIDAN

BÅTLIVETS ORGANISATIONER

LÄS MER OM DE ORGANISATIONER OCH FÖRBUND SOM ARBETAR FÖR BÅTLIVET

INTRESSET FÖR BÅTLIV ÖKAR!

Båtliv är mer populärt än någonsin

Undersökningar som gjorts efter sommaren 2020 visar att intresset för båtlivet har skjutit i höjden, till stor del till följd av Covid-19. Många valde under sommaren 2020 att semestra hemma, s k "hemester", och båtlivet lockade då både de som inte varit på sjön tidigare, och de som var vana båtmänniskor sedan tidigare. Båtlivet är en trygg aktivitet där "social distansering" är ganska lätt att genomföra, och det finns oändligt många sätt att ta sig ut på vattnet. Mindre båtar och kanoter kan hyras för dagsutflykter, eller så kan man investera i en beboelig båt som kan fungera som det perfekta sommarhemmet.

Vi hoppas att alla som upplevde båtlivet och skärgården kommer tillbaka nästa säsong!

Läkarbåten

CORONAVIRUS OCH BÅTLIV

HUR PÅVERKAR COVID-19 SVERIGES 1 500 000 BÅTINTRESSERADE?

Här informerar vi om hur vi båtmänniskor kan använda våra båtar trots det rådande läget med en pågående pandemi. Att komma ut på sjön, andas frisk luft och röra på sig är i grunden hälsobefrämjande och rätt hanterat en möjlighet till välbefinnande.

BELASTNING AV SJUKVÅRDEN

Under den pågående pandemin ska vi alla försöka undvika att belasta sjukvården. Därför, tänk på att vara försiktig och utsätt dig inte för risker att skada dig. Vi båtägare skall inte ta upp onödiga resurser för sjukvården - håll avstånd och var rädd om dig och andra!

Läkarbåten
DIGITALA BÅTMÄSSAN ÄR AVSLUTAD
MEN DU KAN FORTFARANDE TA DEL
AV ALLT MATERIAL

Mellan den 28 augusti-28 september pågick vår Digitala båtmässa - den första i Sverige! Under en månads tid visade ett femtiotal utställare upp sina produkter. Missade du något, eller vill du se inslagen igen? Gå då in på www.digitalabatmassan.se eller på Sweboats sociala medier - där finns allt material kvar!

Vinterplats
KAPPSEGLING OCH TRÄNING

I Sverige hanterar Svenska Seglarförbundet kappsegling och utfärdar sanktion för att genomföra en tävling. Under Covid-19 har Svenska Seglarförbundet en dedikerad sida för rekommendationer kring utbildning, träning och tävling. Läs mer på denna länk.

Segling
RESOR TILL OCH FRÅN BÅTEN

Själva båtlivet kan med de försiktighetsåtgärder som rekommenderas av Folkhälsomyndigheten utgöra en viktig del för vår allmänna hälsa. Som i alla andra sammanhang - tänk på hur du tar dig till och från hamnen och båten och följ rekommendationerna från Folkhälsomyndigheten.

Buss
SVERIGES GÄSTHAMNAR

Välkommen att lägga till i Sveriges gästhamnar. Våra officiella gästhamnar följer myndigheternas och branschorganisationens rekommendationer för trygg angöring. Följ hamnarnas rekommendationer och anslag. 

Segling
NÄR VI GER OSS UT PÅ SJÖN

Nu är det lågsäsong och lugnare på sjön och i hamnar.
Sommartid är det ofta glest mellan båtarna på sjön och ytorna är av naturen stora.
Vi vill ändå påminna om att följa allmänna rekommendationer:

  • Stanna hemma om du känner symtom på feber, snuva och hosta.
  • Tänk på att verkligen försöka minimera alla skaderisker i ditt båtliv.
  • Minimera antalet ombord till en "trygg grupp" som den närmaste familjen.
  • Tvätta händerna ofta med tvål och ha handsprit med ombord.
  • Lägger du till i gästhamn, följ hamnens rekommendationer.
  • I naturhamnar är det lätt att få rejäla avstånd mellan båtar och besättning.
  • Håll avstånd på bryggor och i land.
  • Håll avstånd mellan båtarna i hamn.
  • Använd flytväst, det minimerar risken för olyckor och drunkning.

Vi uppdaterar löpande denna sida för att stämma med Folkhälsomyndighetens allmänna råd.

ORGANISATIONER SOM SAMLAR SVERIGES BÅTLIV