Den som inte har någon egen båt eller vill ta en annorlunda båttur kan till exempel åka med någon passagerarbåt på Göta kanal. Rederi AB Göta kanal har ställt in samtliga kryssningar i år, men Göta kanalbolag AB meddelar att övriga passagerarbåtar ska köra enligt plan. Därtill lanseras en ny båtsträcka mellan Berg och Linköping med start från midsommar.

Den 25 maj gick Rederi AB Göta kanal ut med att Stromma ställer in årets kryssningar på grund av coronapandemin. Det betyder att båtarna M/S Juno, M/S Diana och M/S Wilhelm Tham inte kommer vara i trafik under sommaren 2021.

Övriga passagerarbåtar kommer att köra enligt sina turlistor. Däremot kommer båtarna att ha begränsningar i antalet resenärer med hänsyn till coronaviruset. De passagerarbåtar som kommer avgå enligt plan är M/S Bellevue (Sjötorp –Töreboda), M/S Kung Sverker (Motala–Borensberg), M/S Wasa Lejon (Borensberg–Berg) och M/Y Modig (Karlsborg–Motala).

– Vi är oerhört glada över att kunna köra majoriteten av våra passagerarbåtar längs Göta kanal i sommar. Nyligen tvingades Strömma rederi ställa in säsongen för de klassiska kryssningsbåtarna. En hel del gäster har uppfattat detta som att samtliga båtturer på Göta kanal har ställts in. Det stämmer inte, säger Roger Altsäter vd på AB Göta kanalbolag.

Dessutom har en ny färjelinje lanserats längs Göta kanal. Den går mellan Bergs slussar och centrala Linköping och körs med båten Stockholm. Den är tillverkad i träslaget mahogny och byggdes kort efter andra världskriget. Stockholm har plats för drygt 65 passagerare, men tvingas åka med färre i år på grund av de nuvarande restriktionerna. Färjelinjen lanseras i samband med midsommar 2021 och kommer köras fram till slutet av augusti.