Kanarieöarna positionerar ögruppen som en destination i världsklass för professionell sportturism. Under våren har Lanzarote bland annat agerat värd för kvalet inför OS i Tokyo, Lanzarote International Regatta som arrangerades 19–26 mars.

Kanarieöarnas unika förhållanden i kombination med att några av världens mest framgångsrika seglare valde Lanzarote som sin bas för träning under vintern, gjorde att World Sailing, den viktigaste instansen inom seglingssporten, beslutade att förlägga de sista kvalificeringstävlingarna inför OS på Kanarieöarna. Det är en historisk milstolpe för Kanarieöarna, både ur ett sportsligt och ett turismperspektiv.

– Den här tävlingen har varit en fantastisk möjlighet för oss att visa upp ögruppen och positionera oss i ett internationellt tävlingssammanhang. Vårt mål är att några av de viktigaste internationella tävlingarna kopplas till våra öar i framtiden. Den här typen av evenemang är avgörande för att locka sportturister, vilket är en typ av resenärer som vi hoppas kunna välkomna fler av, säger Yaiza Castilla, Kanarieöarnas minister för turism, industri och handel.

Ministern understryker också att hälsosäkerhet är av avgörande betydelse under de rådande omständigheterna och att arrangemanget runt Lanzarote International Regatta har visat att öarna är en säker destination. 

Lanzarote International Regatta är ett evenemang i världsklass som kommer sätta Kanarieöarna på kartan.

– Det har inte bara rört sig om en veckas tävling. Huvuddelen av världens seglingselit har tränat här sedan oktober eller november. Konstant vind och korta avstånd till och från hamnen skapar förutsättningar som är svåra att finna på andra platser, säger José Juan Lorenzo, vd för Turism på Kanarieöarna. 

– Kanarieöarna är ett perfekt resmål för oss, så vi har beslutat oss för att stanna här under flera veckor för att för att kunna träna och vara redo när tävlingarna startar, säger Robert Scheidt, tvåfaldig OS-guldmedaljör.

242 seglare från mer än 33 länder samlades i Lanzarote för OS-kval, främst från europeiska och afrikanska länder, men även seglare från länder som Nya Zeeland, Kanada, USA, Japan och Brasilien, som trots att de inte tävlar om en plats i OS inte ville missa evenemanget. Totalt var det 491 personer inblandade i evenemanget. 

Lanzarote International Regatta, som hölls 19–26 mars i Marina Rubicon, var den sista chansen för europeiska och afrikanska lag att säkra de tre sista platserna till de olympiska spelen i Tokyo. Tävlingen resulterade i att det irländska laget säkrade sin plats i 49er, det belgiska laget i FX och det finska laget i Nacra 17.