Sjöhistoriska museet har beslutat att utöka sin unika samling originalbåtar med motorbåten Britt-Marie från 1963. Den 22 december hämtas den smålandsbyggda och k-märkta Solö-båten från sin hemmahamn i Nyköping.

Britt-Marie är en vacker klinkbyggd motorbåt i mahogny från 1963. Båttypen heter Solö och det var vid Storebrovarvet i Småland som dessa båtar byggdes under 50- och tidigt 60-tal. Just detta exemplar är byggt vid filialen i Västervik. Måtten är 7,25x2,25 meter och båttypen är konstruerad av Einar Runius.

Solön kallas ibland för campingbåtens storasyster med ruff under fördäcket, en stor sittbrunn och gott om plats för familj och vänner. I lillasystern var tält att föredra vid övernattning men i Solön kunde både barn och vuxna sova bekvämt. Detta gjorde att många campingbåtsägare bytte upp sig till Solö när familjen växte.

Britt-Marie har under det senaste decenniet haft sin hemmahamn i Nyköping där ägarparet Monica och Åke Karlsson vårdat henne föredömligt. Båten är, trots sina 58 år, i skick som ny och det är med vemod som ägarna nu lämnar ifrån sig sin underbara båt. Samtidigt känner de att hon kommer till rätt plats när hon införlivas i Sjöhistoriskas båtsamling. Britt-Maries historia är känd sedan förste ägaren gjorde sin beställning hos Storebro 1963. Hon har också en hedrande och värdefull k-märkning sedan tidigare.

– Sjöhistoriska museet har länge haft en Solö på önskelistan, men att det skulle bli ett så enastående välvårdat exemplar som Britt-Marie hade vi inte vågat hoppas på, säger Eva Berglund Thörnblom intendent på Sjöhistoriska museet och den som ansvarar för insamlingen.

Den 22 december klockan 10 hämtas båten vid Brandholmen i Nyköping.

Bildtext: Sjöhistoriska museet har beslutat att utöka sin unika samling originalbåtar med motorbåten Britt-Marie. Hon är en vacker klinkbyggd motorbåt i mahogny från 1963, byggd vid Storebrovarvets filial i Västervik. Båttypen är konstruerad av Einar Runius. Foto: Åke Karlsson.