När Göta kanal öppnar 4 maj är antalet båtbokningar fler än någonsin. Även intresset för att komma via landvägen väntas bli stort. Att kunna kombinera en aktiv semester i naturen med att äta och bo bra är en av de trender Göta kanal listar för i år.

Allt fler väljer att semestra i Sverige, det märks tydligt i Göta kanals bokningar som är fler än någonsin. Utöver båtgästerna väntas också fler turister komma via landvägen i år, för att nyttja kanalens cykel- och vandringsmöjligheter.

– Många svenskar planerar en semester på hemmaplan i sommar och vi ser att intresset för en aktiv semester i naturen är stort, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag.

Göta kanal ser fyra tydliga trender i år:

Naturupplevelser på land och vatten: Intresset för att cykla och vandra kortare och längre sträckor längs Göta kanal är stort, det syns inte minst på söktrafiken på gotakanal.se. Även intresset för att paddla kajak eller sup ökar och i år erbjuds uthyrning på fler ställen längs kanalen. För de som söker lugn erbjuder exempelvis Göta Hotell i Borensberg skogsbad där besökarna erbjuds skogspromenader för att få lugn och harmoni.

Båtsemester hetare än på länge: Under pandemiåret har allt fler svenskar fått upp intresset för båtsemester. Betydligt fler än vanligt har bokat biljett längs hela Göta kanal och inte bara för olika etapper. En ny gästhamn i Motala öppnar för att möta efterfrågan. Intresset för att hyra båt har också ökat enligt Göta kanal charter i Motala som i år även erbjuder tre eldrivna båtar.

Lyx och naturliv: Att uppleva naturen på ett bekvämt sätt väntas bli stort i år. Längs Göta kanal finns flera nya glampingställen – det vill säga exklusivt inredda campingtält – liksom lyxigare matställen och hotell såsom Söderköpings brunn och populära Norrqvarn i Lyrestad.

Skräddarsydda paketresor: Allt fler väljer skräddarsydda paketlösningar där olika aktiviteter kombineras, såsom att hyra cykel, vandra och bo på hotell. Nytt för i år är Svecia Travels färdiga paketresor för den som vill resa med egen bil utmed Göta kanal.

Avslutningsvis rekommenderar Göta kanal sina gäster att agera varsamt i sommar för att undvika trängsel.

– Vi och våra turistföretag arbetar aktivt för att ge alla en trygg vistelse utmed hela kanalen. Vissa platser utmed Göta kanal är mycket populära och drar fler gäster, men vi har också otroligt många pärlor utmed kanalen där man kan ligga ostört om man önskar. För de som vill känna sig extra säkra är det ett bra tips att besöka kanalen veckorna innan eller efter industrisemestern, säger Roger Altsäter, vd på AB Göta kanalbolag.