Om segelbåtar

Segelbåtar finns i alla storlekar och former, det finns alltid någon båt som passar just dig oavsett dina önskemål, behov och kunnande. Svårast för en nybörjare i båtlivet är att veta hur man hittar den perfekta båten. Att dra en skarp gräns mellan olika båttyper och användningsområden är omöjligt av flera orsaker. Båttyper finns i en uppsjö av varianter och undantag. En båt som en båtägare kan tillbringa en hel semester i kan en annan till nöds stå ut med under enstaka övernattningar.

Att börja från början är alltid en bra start.

De minsta segelbåtarna kallas jollar och har ett så kallat centerbord för att bli stabila. Nästa storlek kallas kölbåtar, vilka har en fast köl. Dessa finns i alla storlekar och modeller.
En del lämpar sig för segling inomskärs och för dags-
eller veckoseglingar, andra för långseglingar över öppna hav. Det finns även flerskrovsbåtar, som saknar köl, i alla storlekar. Det är dina önskemål med båtlivet som bestämmer villkoren för vilken båttyp du bör välja. Här är en grundläggande guide.

Dagseglare
Dagseglare är mindre öppna båtar avsedda för dagsturer eller kappsegling. De kan ha en ruff med bäddar och vissa dagseglare lämpar sig även för övernattning och camping.

Övernattningsbara seglare
Här hittar man de flesta av de segelbåtar som finns idag. De finns i alla storlekar och priser. Idag är de flesta i byggda plast men det finns fortfarande fina träbåtar att köpa. De i plast finns från begagnade 60- och 70-talsbåtar till serieproducerade nybyggen från kontinenten och renommerade långfärdbåtar från västkusten i mångmiljonklassen. Nyare segelbåtar kan grovt delas in i två klasser där en båt även kan tillhöra båda.

En Racer är mer optimerad för kappsegling och mindre för bekvämligheten. En Crusier vänder sig till semesterseglaren som vill ha en komfortabel båt för normal segling. Vissa har en så kallad däcksalong som ger bättre utsikt än de båtar som har salongen nere i skrovet och ibland finns det även där en styrplats för motorgång. Cruisers kan vara byggda för segling i kustnära vatten eller jordenruntsegling beroende på vilken klassning båten har.

Motorseglare
De flesta motorseglare utstrålar sjövärdighet och trygghet men är ofta långsamma seglare. De har en stark motor och ofta en skyddad styrplats under tak.

Flerskrovsseglare
Flerskrovsbåtar finns som både katamaraner med två skrov och trimaraner med tre skrov. De finns i alla storlekar från enkla jollar till lyxbåtar. De är ofta snabba seglare, de lutar inte så mycket, de har litet djupgående vilket gör det lättare att hitta tillläggningsplatser där traditionella kölbåtar inte kommer in.