Om motorbåtar

Det bästa med båtar är att de finns i alla storlekar och former, dvs det finns alltid någon båt som passar just dig oavsett dina önskemål, behov och ditt kunnande. Svårast är det nog att veta vad man ska välja, i varje fall som nybörjare i båtlivet.

När det gäller motorbåtar så finns hela spannet, från små uppblåsbara gummijollar eller små öppna båtar med utombordare på några hästkrafter till riktigt stora båtar med utombords- eller inombordsmotorer på flera hundra hästkrafter.

De små öppna ”snurrebåtarna”, är i en klass för sig; små och enkla för korta förflyttningar på lugna eller små vatten. Dessa båtar går heller inte så fort men fyller sin funktion som transportmedel. Vill man ha en något större båt, med starkare motor och som klarar lite längre turer och större vatten, så finns även här många varianter att välja på.

RIB och gummibåt
Ordet RIB står för Rigid Inflatable Boats och betyder fritt översatt ’stadig uppblåsbar båt’. De finns i varierande storlekar från bara några meters längd till väldigt stora båtar med två till tre stora utombordsmotorer. Kännetecknande för RIB-båten är att den har ett hårt skrov med en avbärarlist av gummi till skillnad från gummibåten som är enbart gjorda av gummi.

Styrpulpet och Walkaround (WA)
Dessa båtar finns med eller utan ruff och övernattningsmöjligheter. De är avsedda för korta och medellånga dagsturer för fiske, bad eller bara transport. De mindre varianterna har oftast utombordare men kommer man över 6 – 7 meter så har de ofta inombordsmotorer.
Walkaroundbåten är ett mellanting mellan en styrpulpetbåt och en daycruiser och har en liten ruff mitt i båten vilket ger gott om utrymme att gå runt på båtens däck.

Daycruisers (DC) och Hardtop (HT)-båtar
En daycruiser är en öppen båt med ruff. De förekommer oftast i storlekar från 6 meter och finns sedan upp till hur stora storlekar som helst. Till skillnad från Hardtopbåten så har daycruisern ett kapell över sittbrunnen där HT-båten istället har tak. Dessa båtar lämpar sig för dagsturer men även semesterturer på några nätter, allt beroende på storleken.

Snipor
Snipor är runda bak och finns i både mindre (5-6 meter) och större storlekar. De mindre är nästan helt öppna, medan de större varianterna kan vara både enkel- och dubbelruffade. Maxfarten är ofta låg, vilket ger låga kostnader för bränsle, och mysfaktorn är mycket hög.

Kabinbåt
Vad som betecknar en kabinbåt är att den har ett skyddat förarutrymme men en riktig dörr. De är medelstora till större i storlek och har ibland även en akterruff vilket gör att de lämpar sig väldigt väl som familjebåtar. Det skyddade utrymmet ger en god komfort och gör att båten lämpar sig för semesterboende i flera nätter i sträck. En kabinbåt kan ha en extra styrplats på taket som då kallas flybridge.