Ny eller begagnad båt?

Precis som när det gäller bilar finns det både för- och nackdelar med att köpa en ny eller begagnad båt. Du får oftast mer båt för pengarna om du köper begagnat, men för att slippa obehagliga och kostsamma överraskningar krävs det att du är noga med att besiktiga båten innan köp.

En ny båt med garantier kan kännas tryggare när man vet att allt är nytt. En ny båt har även den senaste designen och är oftast både snabbare att segla och mer ekonomisk att köra. Argument för att köpa en ny båt kan också vara att den båttyp man vill ha inte finns som begagnad ännu.

Några fördelar med att köpa en ny båt• Garanti och trygghet - på nya båtar kan garantin variera något utöver den lagstadgade konsumenträtten som är en minimigräns. Ofta lämnar en tillverkare en utökad garantitid på skrov och motor.

• Utformningen. Du kan själv specificera hur båten ska utrustas, vilken motor eller segel den ska ha, olika inredningsalternativ, färger och så vidare.

• Lägre driftskostnader. Senaste design, teknik, och formgivning av undervattenskroppen ger snabbare segling, lägre drivmedelskostnader och mindre miljöpåverkan.

Några fördelar med att köpa en begagnad båt

• Mer båt för pengarna - lägre pris och ofta är båten utrustad med saker som kostar extra vid nybåtsköp.

• Värdeminskningen är inte lika stor som för en ny båts första år.

• Köper du av ett företag så gäller konsumentköplagen som ger dig skydd mot dolda fel vid köpet i upp till tre år. Är företaget dessutom medlem i Sweboat är båten varudeklarerad samt att de alltid följer ARNs råd vi eventuell tvist.
Läs mer om Sweboat och ett tryggt båtägande genom att klicka här.

• Sweboats medlemmar har en säljsajt där de lägger ut sina begagnade och nya båtar, SökBåt.se.
Klicka här för att komma till SökBåt.se

Låt gärna en auktoriserad besiktningsman gå igenom den begagnade båten innan köp.
Klicka här för att komma till Båtbesiktningsmännens Riksförenings hemsida.

Genom åren har mycket hänt i båtarnas utveckling. När det gäller segelbåtar är nyare ofta bättre på att segla, har mer volym och upplevs som ljusare invändigt än äldre segelbåtar som oftast är tyngre, trängre och mörkare invändigt även om storleken är samma. Självklart är själva designen också helt annorlunda på en ny båt, både över och under vattenlinjen.

Nyare motorbåtar har kan ofta ha större motorer än äldre, de har mer lättdriva skrov och är även lättare vilket ger mindre bränsleförbrukning.
Läs sajten Dagens Båtlivs guide om att köpa nytt eller begagnat genom att klicka här.

Se våra filmer om att köpa begagnad båt: