Njut av våra vackra skärgårdar - även på hösten

Sommaren är över - men knappast båtsäsongen. Tvärtom vad många tror bjuder hösten på några av de skönaste upplevelserna till sjöss. Båtlivsveteranen Göran Gross ger här sina bästa tips.

”När turistsäsongen är över är det lugnt och skönt ute på sjön. Man får lätt plats i populära gäst- och naturhamnar där man aldrig får plats i på sommaren”.

Göran Gross, som driver Dyviks Marina norr om Åkersberga, ser många fördelar med båtlivet på hösten. Förutom lugnet tycker han att naturupplevelsen i skärgården är något alldeles extra.

”Årstiden bjuder på enastående färger och stora variationer beroende på vilken kuststräcka man färdas utmed.”

Inte minst för svampletarna finns det anledning att ge sig ut med båten, tipsar Göran:

”Här i Stockholms skärgård, till exempel, vet jag att det finns gigantiska orörda strövområden med gott om svamp så här års”.

För den som tänker ekonomiskt finns också skäl att ge sig ut till sjöss. Båtlivet är rejält mycket billigare under hösten. Enligt Göran Gross kan det vara mellan 30 och 40 procent billigare att hyra båt jämfört med under högsäsong. Dessutom är det lägre priser hos populära bed and breakfast-ställen och hotell utmed kusten.

”Och övernattar man i land så kan man ju samtidigt passa på att ta med fler personer i båten, vilket också är en fördel.”

Hösten innebär samtidigt ändrade förutsättningar vad gäller väder och vindar, vilket är viktigt att tänka på innan man ger sig ut.

”Jag tycker att själva resan ska vara målet när man ger sig ut så här års. Tänk på att vädret är nyckfullt på hösten. Lägg upp rutten utifrån väderprognosen. Räkna med västliga vindar och tänk också på att kyliga nätter kan ge dimma.”

”Ett annat tips är att vara morgontidig eftersom det mörknar tidigare. Att vara ute mellan 07.00 och 18.00 är en bra tid.”

Själva båten måste man också vara extra uppmärksam på, menar Göran:

”Den kanske har legat stilla i flera veckor efter semestern. Kolla allting innan du sticker ut, så att det funkar som det ska. Och se alltid till att ha ordentligt med bränsle.”