Med barn på sjön

Att vara till sjöss med barn är både roligt och lärorikt för hela familjen! Låt barnen vara med i allt som händer ombord så får de både sjövana och lär sig uppskatta allt det fantastiska båtlivet har att erbjuda. Här är några tips för att göra sjöturen ännu enklare och roligare.

• Planera resan tillsammans redan innan avfärd, gärna med ett sjökort. Ha gärna en särskild barnloggbok där barnen själva får skriva in vad de upplevt varje dag.

• När ni väl är till sjöss så gör om möjligt korta dagsetapper. De allra minsta sitter ofta säkert i en bil- eller cykelstol och sover tryggt i barnvagnens ligginsats. Det finns även speciellt anpassade barnstolar för båtar. Har båten ett mantåg så sätt gärna up ett nät så att varken barn eller leksaker kan åka överbord.

• För de allra minsta är bärsele är ett bra tips att ha med sig. Det skonar ryggen och man får händerna ledigt till annat. Ett annat tips är att ta med en babywatch, kanske vill man sitta iland och se solnedgången medan barnen sover ombord.

• De lite äldre barnen tycker ofta om att hjälpa till ombord, vid tilläggning, att styra, läsa sjökort och leta efter sjömärken. En båt blir med en piratflagga hissad lätt ett spännande sjörövarskepp på väg mot en ö med en skatt nedgrävd.

• Tänk på att solen reflekterar mer till sjöss och vinden kan svalka vilket gör det lättare att bli bränd. Ha gärna solglasögon till barn, heltäckande kläder och solskyddsmedel.

• Ta med en jolle som barnen både kan leka och utforska närområdet med. Jollar finna i alla prisklasser, från enkla uppblåsbara gummibåtar till de man kan ha både ha segel och motor på. Alla ska alltid ha flytväst på sig och även kunna ro innan de ger sig iväg själva.

• Ungdomar kan vara svårare att locka med ombord när de blir äldre. Tips är att ta med kompisar och kanske ett tält så de får campa själva på ön. Låt dem gärna ta ansvar ombord genom att köra och navigera.

• Se till att alla har flytväst, det gäller både barn och vuxna som är deras förebilder. Idag finns det moderna smidiga barnflytvästar att köpa. Flytvästen bör alltid vara på, även när barnen är iland och leker.

• Förbered för eventuellt regniga dagar genom att ta med läs- och pysselböcker, ev. filmer m.m. Göm undan en del att ta fram när de behövs som bäst.

• Det finns många roliga vattenleksaker att åka på efter en båt. Allt från en enkel fender till uppblåsbara åkringar för flera personer.

• Är ni i Stockholms skärgård är ett tips är att ta reda på vilka öar i som erbjuder något speciellt för barn. Det finns både barn- och äventyrsstigar, jordbruk med olika djur m.m. Mer info finns på webbplatserna hos:

Skärgårdsstiftelsen
Klicka här för att komma till deras sajt.

Visit Skärgården
Klicka här för att komma till deras sajt..

• Att fiska är oftast populärt bland barn. Att meta passar alla åldrar medan de lite större barnen ofta tycker om att fiska med kastspö. Att fiska med håv i strandkanten brukar också var roligt.

Är du intresserad av att läsa mer om barn och båtliv rekommenderar vi boken ”Barn ombord – familjens guide till havet” av Andreas Sundstrand och Josefine Haamar von Hofsten. Boken finns att beställa hos Jure Bokhandel. Klicka här för att komma till Jures sajt.

• Se även vår film med tips när man har med sig barn ombord: