Med familjen på sjön

Att vara med familjen på sjön är ett sätt att vara tillsammans – ingen är längre bort än några meter. Att vara på sjön med barn innebär ett annat liv, ett liv tillsammans och med många chanser till nya upplevelser och samtalsämnen.

Oavsett vilken storlek på båt du har är det lätt att vara med familjen på sjön. De minsta spädbarnen åker tryggt i pappas famn och somnar lätt av gung och motorbrum. Tvååringen är hela tiden nära och med i det som händer. Fyraåringen kan jaga småfisk i timmar med en håv längs bryggan eller strandkanten. De äldre barnen upptäcker nya saker med ett sjökort i knät och en kikare i handen.

Äventyret finns bakom nästa udde eller i nästa vik. På Sveriges 33 000 öar finns det en egen strand eller en egen klippa för alla att bada eller se solnedgången ifrån.

Kortare dagsetapper med spännande upptäckter på land är en bra början. Det finns mängder med bra litteratur som beskriver öar och utflyktsmål och gör utflykten lätt att planera.


För er som funderar på en mindre båt är campingturen klart underskattad. Barn sover gott i tält nära föräldrar eller syskon och tycker det är oändligt spännande med matlagning i det fria. Med en övernattningsbar båt kommer ni lite längre bort från hemmahamnen och är inte så väderberoende.

Gästhamnar finns det gott om. Vill man inte leva äventyrsliv är en restaurang eller glasskiosk sällan långt borta om man gör sin utflykt i en större skärgård. Barn sover gott på sjön. Det är mörkt och tryggt med gung och kluck. Vad kan vara mer likt moderlivet än detta?

Att sitta i sittbrunnen eller på en klippa när barnen somnat, se stjärnorna tändas och få tid tillsammans utan tvätt, tv eller städning är en skön upplevelse att minnas under de mörka vintermånaderna.


Det behövs inte särskilt mycket utrustning för att få dessa upplevelser. En enkel båt och ett tält med sovsaker är bra för enkla övernattningar. En kylväska med kylklampar klarar att hålla maten fräsch i ett-två dygn och i några av våra skärgårdar finns det gott om butiker där ni kan byta kylklampar eller handla frusna mjölkpaket och förnödenheter.

Campingkök och matporslin i plast är bra att ha liksom en termos och en vattendunk. Disk och hygien klaras av i havsvatten. Duschar med varmvatten finns i de flesta gästhamnar. De betalas i regel med mynt, så ett litet förråd av femkronor är bra att ha med. I en övernattningsbar båt räcker det ofta med lakan och täcken att sova i. Det finns ofta ett litet kök ombord och i många fall även toalett.

Att vara på sjön är lätt att lära. Börja smått. Kortare turer i närområdet gör alla i familjen säkra. Alla som är tillräckligt stora kan hjälpa till att styra, kasta ankar och knyta fast.

Ta er tid att träna i en vik med mycket vatten runt omkring. Lär er backa, stanna och vända redan vid de första utflykterna så kommer ni snart att klara alla tilläggningar utan problem. Använd vintern till att gå en navigationskurs. Ni får träffa nya människor och lära er om båtlivet i lugn och ro. Oavsett om du är på sjön över dagen eller i flera veckor kommer gemenskapen inom familjen garanterat att stärkas.