Manuel tog med sambon ut på sjön

Manuel Chinchilla drömde om att få med sin sambo Anna ut på sjön. Samtidigt ville han lära sig mer om båtlivet och hur en segelbåt bäst manövreras. Som vinnare i Sweboats tävling fick han och sambon tre dagar tillsammans med instruktör i segelbåt - dagar som gav båtintresset vind i seglet.

Under tre års tid har Manuel Chinchilla försökt få med sig sin sambo, Anna, ut på sjön med sin väns båt. En av anledningarna till att Anna inte ville följa med var att Manuels egen erfarenhet av segling var liten. När Sweboat i en tävling erbjöd vinnaren chansen att få tre dagar ombord på segelbåt tillsammans med instruktör, var Manuel snabb att skicka in sin motivering till varför just han skulle vinna priset. En motivering som höll hela vägen ut.

- Jag tror det är viktigt att göra saker tillsammans i en relation och för mig är det viktigt att vi båda trivs ombord. Jag vill helt enkelt att även Annas ska tycka att båtlivet är roligt. När jag vann Sweboats tävling innebar det en fantastisk chans för både Anna och mig att lära oss mer om seglingens grunder och om vilka faktorer som styr ute på sjön.

Första dagen fick sambon hjälpa till med att bland annat hissa storseglet. Andra dagen var hon desto mer aktiv, berättar
Manuel.

- Dag två sken solen och vi hade en fin segling där även Anna styrde båten. På kvällen la vi till vid en klippa, slappade, åt mat och sov sedan i båten. Det var härligt och födde mersmak.

Båda han och Anna lyssnade noga på instruktören och antecknade flitigt allt ifrån hur de ska tänka gällande vindar, segelsättning och allmän säkerhet till hur båten fungerar rent praktiskt, så som kök, toalett, lanternor och hur ett ankare bäst kastas.

- Nu siktar vi på att segla tillsammans nästa säsong. Sedan vill jag gå seglarskola och ta förarbevis och jag hoppas att även Anna vill göra det samma. På sikt kommer vi nog köpa en egen båt, men än så länge vill jag fortsätta att lära mig mer om livet till sjöss genom att följa med min vän och gå olika kurser, säger Manuel och tillägger:

- Jag drömmer om att seglingen ska bli för oss lite som att byta vardagsrum. Istället för att sitta framför teven, kan vi sitta ute i naturen och dricka kaffe i en fantastisk miljö, skrattar han.

Så här får du med dig sambon/familjen på sjön:

• Stressa inte. Låt intresset växa fram.

• Säkerhet och trygghet är a och o för att en ovan sjöfarare
ska trivas. Våga fråga om hjälp, anlita en instruktör, eller fråga
någon du känner och be honom eller henne följa med ombord.

• Börja med att vara ute en kortare period. Är vädret dåligt, tag med varma kläder, eller avvakta någon dag.

• Ha med god mat och dricka.

• Gör sjöturer till något roligt - inte ett tvång.

• Hyr eller låna en båt om du är osäker på om båtlivet passar. Bättre då att börja med att hyra för att när tiden är rätt, köpa egen båt.

• Utbilda dig. Utbudet av kurser är stort och täcker alla nivåer.