Dubbel glädje med delad båt!

En sval bris drar in över hamnen och får fallen att smattrande slå mot de många masterna. Pontus Wennergren tar ett vant skutt ombord på sin och James Heymans välskötta Vega. Det är dags för ännu en tur i Göteborgs skärgård.


- Vi försöker komma ut så ofta vi kan. Vi utgår från Kungshamn och brukar traditionsenligt börja med en räkmacka på Feldtsbryggan. Sedan sträcker sig vår rutt antingen söder eller norr ut. Skärgården är fin häromkring Kungshamn. Fördelen med att inte utgå från Göteborg, är att du slipper den långa transportsträckan, om man som vi oftast bara har en helg på sig, berättar Pontus och tillägger:

- Vi brukar vara ute i tre dagar, men i sommar hoppas vi få vår första hela vecka ombord.

När han och James skulle köpa båt var de överens om att skaffa segelbåt. De är både uppväxta med havet och längtade tillbaka ut. Själva modellen blev en klassisk Albin Vega, känd för sina stabila seglingsegenskaper och sin rymd, det relativt begränsade fot-antalet till trots.

- Vegan har sina klara fördelar. Dels är det nästan ståhöjd i ruffen och båten är massproducerad, vilket innebär att alla känner till den och det går att få mycket hjälp, samt att det idag finne ett stort utbud av båtar att välja mellan. Dessutom har den bra stuvutrymmen.

En viktig aspekt var också att de ville känna sig säkra på att kunna hantera båten även om de var själva ombord.

Prisvärt med begagnat
- Att köpa med begagnat är betydligt mer prisvärt än att satsa på en ny båt. En annan positiv bieffekt är att man som köpare ofta får bra tips och tankar från tidigare båtägare. Vilket är värdefullt om man själv har något bristande erfarenhet.

- Den klart största nackdelen är dolda fel, samt historik kring båten om den tidigare ägaren är mindre intresserad. Jag tycker att man ska satsa på en båt som inte är allt för modern, då kan man oftast göra saker själv. Du märker ganska snabbt om säljaren är mån om köparen och då ställer de ofta gärna upp i efterhand om man skulle ha frågor eller behöva hjälp med vissa saker.

Delar på ansvaret
Pontus och James valde att dela båt. De är båda överens om de många fördelarna. Den största fördelen är enligt dem att att du ofta har sällskap och slipper vara själv.

- Du kan ju också göra upp sinsemellan om ni vill vara ute ihop, eller dela upp efter tidsperiod. Andra fördelar är delade kostnader, något som för oss var viktigt. Dessutom, är man ju fler som hjälper till att vårutrusta båten, samt allt jobb inför vinterförvaringen. De negativa faktorerna kan vara att man har olika prioriteringar och syn på saker, men det hör ju till livet och man adapterar snabbt om man känner varandra väl.

Vilket är ditt bästa tips för att komma igång, dvs för att själv våga ta steget och skaffa egen båt?

- Följ din dröm. Köp inte för dyrt, då behöver du inte vara lika rädd om något går fel.