Den första båten - mindre segelbåtar för övernattning

I en serie om tre delar berättar vi om den första båten man kan tänkas äga utifrån olika användningsområden. Del tre i vår serie om den första båten handlar om mindre segelbåtar för övernattning.

Nog finns det mål och mening med vår färd men det är vägen som är mödan värd.” Strofen är hämtad från dikten ”I rörelse” av Karin Boye och får vara bilden för att segla.

Att segla är att vara beroende av vinden för att nå målet.

Farten är långsam och det finns tid att prata med varandra och njuta av vyerna på ett annat sätt än i en snabb motorbåt. Vinden är gratis och att ta sig fram med segelbåt är miljövänligt och tyst. En segelbåt är säker och nästan helt oberoende av en fungerande motor för att kunna ta sig fram. Kölen gör båten stabil och trygg när vågorna blir lite högre. Seglingen innebär tid för att umgås och uppleva havet, vinden och naturen runt omkring på väg till en vacker skärgårdsvik eller en trevlig gästhamn. Visst blåser det ibland inte åt det håll man tänkt, men det finns ofta spännande mål i vindens riktning om man inte vill kryssa sig fram.

Funderar du på att köpa segelbåt är det en fördel om du kan segla och det är lätt att lära sig om du har en bra lärare. Det finns många bra seglarskolor som har kurser för vuxna nybörjare där du får lära dig så mycket att du klarar av att segla en mindre segelbåt själv eller med hjälp av en vän.

När du börjar titta efter din första segelbåt så tänk på att inte välja en för liten segelbåt. Det finns övernattningsbara segelbåtar från strax under 6 meters längd men en så liten båt blir ofta känslig för vindbyar och lite högre vågor. Börja med en segelbåt som är 7 till 8 meter lång. Det låter stort i jämförelse med en styrpulpetmotorbåt, men är lämplig för vind och vågor som finns i våra skärgårdar. En så stor segelbåt är oftast tillräcklig för att bo i flera nätter för 2 till 3 vuxna eller för en familj med mindre barn. Då finns ofta ett mindre kök och möjlighet för toalett ombord. Segelbåtar som är både bra att börja med och även fungerar för flera nätters övernattning finns begagnade från cirka 50 000 kronor.