Den första båten - enklare övernattning

I en serie om tre delar berättar vi om den första båten man kan tänkas äga utifrån olika användningsområden. Del 2 handlar om båtar för enklare övernattning.

Sommarkvällens värme lägger sig som en mjuk filt över öarna. På klippan är grillen tänd och fjärden lägger sig blank efter dagens sjöbris. Ingen av er vill egentligen åka hem ikväll. Det är dags för en övernattningsbar motorbåt.

Den här artikeln handlar om att köpa en övernattningsbar motorbåt som första båt. Den här båttypen är som det hörs på namnet övernattningsbar och kanske inte främst tänkt till att användas för långa semestrar på sjön. De kännetecknas främst av att de har styrplats och sociala utrymmen under bar himmel och ett väder och vindskyddat utrymme under däck eller under tak. Båttyperna kallas ofta för Hardtop (HT-båt) eller Daycruiser (DC-båt).

HT-båten är en klassisk båtmodell med litet däck framtill och ett tak med vindruta och sidorutor. Längst fram under taket finns det ofta sovplatser i v-form som man på många båtar kan lägga en iläggskiva mellan och med kuddar göra en hygglig dubbelsäng av. Bakåt över det öppna området i båten sätter man till natten upp det uppfällbara kapellet av tyg. En HT-båt brukar vara mellan 4,9 till 5,6 meter lång och ha en motor som är mellan 40-90 hästkrafter stark. De är snabba, säkra och vindrutan med tak gör att man sitter förhållandevis skyddat mot stänk och blåst.

DC-båten har sitt ursprung från amerikanska modeller och är mer sportig i sitt utseende. Ett däck över fören med vindruta skapar ett sovutrymme under däck. Boytan ombord beror självklart på båtens storlek men brukar betraktas som lämplig för nykära. DC-båten har ibland ett kapell som går att fälla upp men oftast har de bara ett hamnkapell som täcker båten då den inte används för att skydda inredningen mot väder och vind. Längden på DC-båten brukar vara 6 till 9 meter lång och då den primärt är gjord för soliga dagar har den stora ytor för sol och bad.

En HT-båt med utombordare i bra skick går att hitta på begagnatmarknaden från ca 60 000 kr. En DC-båt kostar lite mer.

Hos en Sweboathandlare är alla båtar som är dyrare än 50 000 kr alltid varudeklarerade så du vet vad du köper. De kan hjälpa dig att hitta rätt båt för dina intressen och smak.