Den första båten - bad, lek och fiske

I en serie om tre delar berättar vi om den första båten man kan tänkas äga utifrån olika användningsområden. Del 1 handlar om båtar för bad, lek och fiske.


Solen står högt på himlen redan tidigt på morgonen. Luften i stan står stilla. Idag kommer badständerna att bli fullpackade. Det är nu det är dags att packa badväskan, picnickorgen och ta fram flytvästarna, för med en båt går det alltid att hitta en egen badplats eller solig klippa.

Att välja en båt för bad, lek och fiske är lätt. Båtmarknaden är full av öppna båtar med utombordsmotor som är lätta att köra, förtöja och sköta om.

När du börjar leta i annonserna efter en båt för utflykter ska du tänka på att välja en båt som inte är för liten. För två – tre personer på kortare utflykter räcker det med en båt som är ca 4,5 m lång. Är man fler än tre så är det bra om båten är längre än 5 m. En mindre båt går tyngre i sjön om den är tungt lastad och blir ganska hoppig då det kommer vågor.

De flesta moderna båtar i den här storleken har rattstyrning och motor med elstart som gör det lätt att köra och styra. Är motorn större än 40 hästkrafter är det bra om den har elektrisk uppfällning (Power trim) som gör att du enkelt kan fälla upp motorn när du kör in på grundare vatten. En säker båt kan vara märkt på två sätt: Är båten byggd för 1998 ska du kunna hitta en blå skylt, utfärdad av Sjöfartsverket. Efter 1998 är den blå skylten ersatt med en CE-märkning som sitter på en skylt i närheten av styrplatsen.

Idag kan man köpa massor av olika roliga leksaker som man kan dra människor på efter båten. Förutom alla möjliga sorters vattenskidor finns det uppblåsbara ringar, slädar och ”korvar” att åka på. Om du tycker att vattenlek efter båt verkar roligt är bäst att välja en båt med en lite större motor som orkar dra igång det och dem som ska åka efter båten. Farten behöver inte vara så hög om du inte ska åka vattenskidor. Det räcker ofta med att bli släpad i farter runt 20 knop för att den du släpar ska känna adrenalinet rusa genom kroppen.

Är du istället den sortens människa som tycker det är livskvalitet att gå upp i höstgryningen, packa kaffetermosen, smörgåspaketet och i den höga krispiga höstluften smyga runt vasskanten för att med kastspö i handen lura storgäddan till hugg? Eller under tidig vår möta flyttfåglarna i havsbandet medan du jagar havsöring och lax? Då ska du välja en båt från fem meter och större. Särskilt om ni är flera som fiskar samtidigt. En lite större båt är tyngre och har högre kanter som gör att den blir stabilare.

Att hitta en båt för bad, lek och fiske är lätt. Det finns begagnade båtar från cirka 30 000 kr och uppåt på olika annonssajter. Köper du din första båt så är ett gott råd att vända dig till en duktig båthandlare. Hos våra Sweboatmedlemmar får du alltid hjälp att hitta rätt båt för dina behov. Kostar båten mer än 50 000 kr så är den alltid varudeklarerad så att du vet vad du köper.