Båttips för fiske

Visste du att sportfiske är en av Sveriges största fritidsysselsättningar och att 1,5-2 miljoner svenskar fiskar varje år? Meningen med sportfiske är att fiska för nöjes skull och aldrig fånga mer fisk än för sin egen konsumtion och för de allra flesta är det framförallt ett härligt sätt att komma ut i naturen och på sjön.

Det finns olika typer av sportfiske och det är både enklare, roligare och framförallt säkrare om man har en båt som är lämplig för hur man vill fiska.

Trollingfiske innebär att man släpar ett drag efter en båt som drivs fram av en motor. Fiskar man i en mindre eller mellanstor insjö är det lämpligt att ha en styrpulpetbåt på cirka 4-5 meter med öppna ytor och en tyst miljövänlig fyrtaktsmotor. Rör man sig på större sjöar eller längs kusten rekommenderas en något större båt på cirka 6 meter och uppåt, gärna en så kallad Walkaround där man lätt kan röra sig runt i båten.
Spinnfiske är när man kastar ett drag med hjälp av ett kastspö. Här gäller samma båttips som för trollingfiske.
Vertikaljiggning och prickskyttefiske är en nyare form av fiske som blir allt populäre. Med hjälp av ett bra ekolod letar man efter fisk ute på den öppna fjärden och släpar sedan en jigg långsamt strax ovanför botten eller i frivattnet. Här är det lämpligt med en mindre, lätt och smidigt båt på 3,5 till 5 meter med en elmotor eller mindre fyrtaktsmotor.

Andra saker att tänka på vid fiske är att alltid anpassa sig själv och båten efter rådande förhållande och vara beredd på att vädret snabbt kan ändras. Flytväst är ett minimikrav och det finns även smidiga flytoveraller eller räddningsdräkter vid kallare väderlek. Ett ekolod är alltid bra att ha i båten för att se vilket djup det är samt hitta bottenkurvor och grynnor. Många har en elmotor som komplement till sin bensinmotor för att kunna röra sig kontrollerat och tyst under själva fisket. Ett annat användbart hjälpmedel är en GPS för att märka ut favoritfiskeplatserna och hitta hem vid dåligt väder.
På senare år har det börjar tillverkas båtar speciellt anpassade för sportfiske. Det betyder t ex att de kan ha färdiga fästanordningar för fiskeutrustning, spöhållare, kastdäck i för och akter och motorfäste i fören för en elmotor eller i aktern för en elmotor eller mindre trollingmotor. Vissa båtar är även utrustade med svängbara fiskestolar som du sitter bekvämt i vid fisket.

Läs gärna mer på Sportfiskarnas sajt. Deras främsta mål är att det ska finnas ett bra fiske i friska och rena vatten med friska fiskbestånd. Bli gärna medlem i Sportfiskarna så stöder du deras arbete med fiskevården och får tidningen Svenskt Fiske fem gånger per år med en massa bra fisketips!

Klicka här för att komma till sportfiskarna.se.