Båtförvaring

Innan man skaffar båt bör man fundera på vart man ska förvara den när den inte används, både på sommaren och vintern. Det finns många olika alternativ och i varierande prisklasser.

De flesta båtar ligger i vattnet vid en brygga på sommaren.

Då är det lätt att bara kasta loss och ge sig ut på sjön. Bryggplatser finns i båtklubbar, bryggföreningar eller på marinor och varv. Det är oftast billigare att ligga i en båtklubb än hos en marina/varv. Skillnaden är att du på en båtklubb förväntas delta i kollektiva arbetsuppgifter som sjösättning och upptagning, vaktjänst med mera. I storstadsregionerna är det ofta även kötid hos båtklubbar för att få en plats. Vill man vara flexibel i valet av sjösättning och upptagning är varv och marinor att föredra då båtklubbar ofta hat fasta dagar för dessa.

Man kan även förvara sin båt på land på en trailer om båten storlek möjliggör det. Hemma, om möjligheten finns, eller på en båtklubb eller marina. Det är oftast billigare än en plats i sjön.

Läs mer om hur du hittar sommarplatser här.

På vintern

I Sverige tar man oftast upp sin båt på vintern på grund av skaderisken av is och dåligt väder.
Precis som med sommarplatser finns det både båtklubbar och privata aktörer som marinor och varv som erbjuder plats om man själv inte kan förvara båten hemma. Det blir mer och mer populärt att låta båten ligga kvar i sjön under vintern men det gäller främst för större båtar som är dyra och krångliga att ta upp och de kräver även att man håller isfritt runt båten. Detta är även ett sätt att förlänga säsongen så långt som möjligt. Har man möjlighet att förflytta sin båt på en trailer ökar möjligheten att hitta platser en bit från vattnet i uppställningshallar eller ”lador”.

Väl på land måste en båt ha någon form av pallningsmaterial om den inte ligger på en trailer. Bockar eller stöttor för motorbåtar och vaggor eller stöttor för segelbåtar. På marinor och varv ingår det ofta i avgiften. Man bör även täcka sin båt med en täckställning och presenning om platsen är utomhus. Hos varv och marinor kan man ofta välja att förvara båten inomhus, både i kalla och uppvärmda utrymmen men till en högre kostnad.

Läs mer om hur du hittar vinterplats genom att klicka här.

Karta över marinor och varv hittar du genom att klicka här.

Läs mer om båtklubbar på Svenska Båtunionens (SBU) hemsida. Där kan du även hitta din närmaste båtklubb.
Klicka här för att komma till SBUs hemsida.