Båt- och navigationsutbildningar

Att lära sig hitta till de närmaste vikarna eller badklipporna kräver inga stora navigationskunskaper. För att kunna undvika grund och andra faror under vattnet behövs en karta för sjön. Dessa kartor kallas sjökort och säljs i båttillbehörsaffärer och hos en del bokhandlare.


Om du vill ta dig lite längre bort från hemmabryggan är en navigationskurs ett bra sätt att lära dig hitta rätt och veta hur du beter dig på sjön. Det råder en viss förvirring om vad olika utbildningar innehåller. Ett vanligt förekommande begrepp är ”Skepparexamen” som är en gammal benämning. Det användes förr i tiden för utbildningar för de som jobbade på sjön. Detta begrepp används inte längre. Utbildningarna för fritidsbåtar heter istället ”Förarintyg” och ”Kustskepparintyg”

För dig som just upptäckt båtlivet heter kursen ”Förarintyg” i katalogerna från studieförbunden. Du kan även hitta kursen hos båtutbildningsföretag, Svenska Seglarförbundet eller i många båtklubbars regi. På kursen får du lära dig grunderna i navigation med hjälp av sjökort, kompass och andra hjälpmedel. Du får också lära dig väjningsregler och grunderna i sjösäkerhet.

Kursen riktar sig till den som gör båtutflykter i skärgårdar och i skyddade vatten. Efter avslutad kurs kan du skriva ett prov och få ett så kallat förarintyg. Intyget ger ingen behörighet att köra båt i yrket, men ger ofta rabatt på båtförsäkringen och är ett minsta krav för att få hyra båt hos många båtuthyrningsföretag.

För den som redan kan grunderna, har en större båt och som kanske vill ge sig ut på öppet hav eller på längre färder, heter kursen ”Kustskepparintyg” eller ”Kustskepparen”. Provet efter kursen ger ett kustskepparintyg. Kursen ger kunskaper för längre färder över öppet hav och på natten. Du får även lära dig mer om säkerhet på sjön. Kursintyget är ett lagkrav för att få köra en fritidsbåt som är längre än 12 meter och bredare än 4 meter.

För den som vill kunna använda sin båt i jobbet, till exempel en hantverkare som vill kunna göra jobb ute på en ö, eller en båtägare som vill kunna köra mindre charterturer, heter kursen ”Fartygsbefäl klass 8” och ger den lägsta grunden för att få köra båt yrkesmässigt.

Mer information kan du få från:

Nämnden för Båtlivsutbildning, NFB
Klicka här för att komma till deras sajt.

Transportstyrelsen
Klicka här för att komma till deras sajt.

Tips på företag som erbjuder olika utbildningar:

Båtutbildning.se - anordnar kurser i Stockholm och Göteborg.
Klicka här för att komma till deras sajt.

Langbeck Racing - Bedriver utbildning i båtkörning och navigering, i första hand med planande motorbåtar.
Klicka här för att komma till deras sajt.

Medborgarskolan - är störst i Sverige på navigationsutbildningar och täcker hela landet.
Klicka här för att komma till deras sajt.

Navigationsgruppen - Har ett stort utbud av kurser och erbjuder även båtcoach för dig som vill lära dig hantera din båt.
Klicka här för att komma till deras sajt.

Sjösportskolan - erbjuder alla typer av utbildning för dig som vill vara på sjön.
Klicka här för att komma till deras sajt.

Svenska Seglarförbundet – www.svensksegling.se erbjuder bl.a. webbkurs för förarintyg och nybörjarkurser i segling