Att tänka på inför båtköpet

Nedan listas ett antal punkter värda att läsa igenom innan ett båtköp. Att köpa båt innebär för de flesta en stor investering i ekonomin. Men kostnaderna för att äga en båt kan skilja sig avsevärt beroende på vilken båttyp och vilken grad av service man vill ha. En bra idé är att engagera hela familjen i båtköpet, då blir båtlivet som ännu roligare!

Skaffa inspiration och information:

• En bra idé är att engagera hela familjen i båtköpet. Båtlivet blir mycket roligare om hela familjen bidrar på ett aktivt sätt.

• Hur ska du använda båten? Är det för längre semesterfärder utmed vår kust, dagsfärder från sommarstället eller som transport- eller fiskebåt? Vill du ha en segelbåt eller en motorbåt? Vilka är familjens behov? Hur många ska kunna sova ombord?

• Köp inte en för liten båt. En liten båt gungar mer och det stänker över oftare. I en lite större båt känns resan trygg och du blir inte så beroende av väder och vind.

• Läs båttidningar och fråga vänner som har båt. Sök på Internet efter de båtar som intresserar dig. Båtägare älskar att delge andra allt som har med deras egen båt att göra.

• Gå på en båtmässa! Här finns båtar av alla modeller att se på riktigt. Det finns någon att fråga och det är lätt att jämföra olika båttyper och hitta en som passar dig. Kunskaperna kan du använda till att hitta en ny eller begagnad båt.

• Gå en navigationskurs. Förbered ditt båtköp med att bygga kunskaper. En kurs gör att du känner dig säker och vet lite mer inför din första båttur.

• Vill du ha en ny eller begagnad båt? Precis som med bilar har de olika för- och nackdelar. Köper du en begagnad båt av en båthandlare eller båtförmedlare har du ett grundläggande skydd i form av konsumentköplagen. Se våra filmer om att köpa begagnad båt. Du hittar dem på under BÅT-TV på startsidan.

• Kontrollera båtens andrahandsvärde. En populär serietillverkad båt är oftast ett bättre köp än en udda båt.

• Planera tillbehörsköpen om du köper en ny båt. Det kan vara ganska mycket som tillkommer. Köper du en begagnad båt finns normalt många tillbehör redan ombord.

• Beräkna bruks- och servicekostnaderna. Servicekostnaderna skiljer om det är en utombords- eller inombordsmotor. Drivs motorn av bensin eller diesel? Behövs nya segel? Vad kostar försäkringen samt sommar- och vinterförvaringen?

• Undersöka tillgången på båtplatser, både för sommaren och vintern, i området där du vill ha din båt. Båtklubbar, marinor/varv samt bryggföreningar är de vanligaste alternativen. Har du plats för en båttrailer och dragkrok är kanske det en lösning. I många länder utomlands har man sin båt på trailer istället för i vattnet. Fördelarna är många. Lättillgängligt, miljövänligt och skapar upptäcktslust.
Se lediga sommarplatser genom att klicka här.
Se lediga vinterplatser genom att klicka här.

• Fråga någon som vet. En bra båthandlare hjälper dig att hitta rätt båt för dina behov. En båtmäklare säljer privatägda båtar och kan också hjälpa dig. Genom en handlare eller båtmäklare kan du också få hjälp med båtfinansiering via banker och att få en bra försäkring till din båt.
Läs mer om båtfinansiering genom att klicka här.
Läs mer om båtförsäkring genom att klicka här.

När du ska köpa:• Gå igenom båten noga, konsultera helst en auktoriserad besiktningsman som är medlem i BBR - Båtbesiktningsmännens Riksförening eller någon annan kunnig person, speciellt om du köper båt av en privatperson. Hos en handlare är båten ofta varudeklarerad där eventuella brister och fel är dokumenterade. Kontrollera att båtens motor inte är större än vad båten är godkänd för och provkör om möjligt båten. Titta även över installationer, el- och bränslesystem. Kontrollera att det inte finns några större skador efter grundstötningar. Be att få se servicebok eller andra servicedokument.

• Tänk på att om du köper en båt nyare än årsmodell 1998 (samt båtar som importerats efter det) så bör den vara CE-märkt. CE-märkningen är en garanti för att den båt du köper är säker och kontrollerad. Eftersom en båt som inte är CE-märkt är olaglig för ett företag att sälja vidare kan den vara svårsåld och andrahandsvärdet kan vara osäkert.
Läs mer om CE-märkning genom att klicka här.

• Gör alltid upp ett skriftligt köpeavtal. Kontrollera att säljaren verkligen äger båten. Notera den utrustning som följer med. Kontrollera garantivillkoren vid ett nybåtsköp och kräv säkerhet för leveransen. Om du ska köpa båten av en båthandlare är ett tips att anlita en som är medlem i Sweboat – Båtbranschens Riksförbund. De står för ett tryggt båtägande.
Läs mer om Sweboat genom att klicka här.

• Kontrollera att båten inte är stulen, det gör du enklast på Larmstjänst hemsida.
Klicka här för att komma till Larmstjänst hemsida.

• Har båten toalett? Om ja, kontrollera att den går att tömma från däck då det är förbjudet enligt lag att släppa ut toalettavfall på svenskt vatten.

• Vill du köpa en av en båthandlare eller båtförmedlare så besök SökBåt.se. Det är en annonssajt med båtar och tjänster från enbart medlemmar i Sweboat – Båtbranschens Riksförbund. Sweboats medlemmar följer ett antal kriterier för att du som kund ska få ett tryggt båtägande. Samma sak gäller om du anlitar ett varv för reparationer eller service.
Klicka här för att komma till SökBåt.se.
Klicka här för att se alla företag som är medlemmar i Sweboat.

• Se gärna vår film som tipsar om vad man ska tänka på när man köper båt för första gången:

Praktiska länkar:

Klicka här för att komma till Konsumentverkets köpekontrakt för båt mellan privatpersoner.

Klicka här för att komma till försäkringsbolaget Atlanticas information om att köpa båt utomlands.

Klicka här för att komma till försäkringsbolaget Svedeas information om att köpa begagnad båt.